SEO оптимизация на онлайн магазин - базови съвети

Дата: 15 Юли 2020

SEO оптимизацията е жизненоважна за един доходоносен онлайн бизнес. С добре направена оптимизация, Вие получавате посетители и клиенти без да трябва да плащате за реклама, защото търсачките ще Ви награждават за качеството на сайта на електронния Ви магазин! Органичният трафик е напълно безплатен и в дълготраен план е много по-сигурен и надежден от платена промоция, защото показва и че вашият сайт е надежден и сигурен!
 

Има 3 вида SEO:

Техническо SEO - този сегмент се фокусира върху това колко лесен за индексиране е Вашият онлайн бизнес от Google и другите търсачки. В него влиза и скоростта на зареждане на Вашия сайт, структурата му, колко е достъпен и други технически аспекти;

On-page SEO - В този тип оптимизация се включва съдържанието във Вашия уеб сайт - ключови думи, мета тагове, качество на съдържанието, блог постове, скорост на зареждане на снимките Ви и др.;

Off-page SEO - Това е сегментът, за който допринасят линкове към вашия електронен магазин от други сайтове.
 


 

Seliton спестява голяма част от усилията за техническа оптимизация

Всички софтуерни пакети Селитон са отлично оптимизирани откъм техническо SEO и в административния Ви панел ви предлагат изключително лесно управление и на Вашата On-page оптимизация!
 

SEF URL адреси

Начинът по-който съдържанието на вашия уеб сайт е показано е важно. Има лоши линкове, например http://vashetoime.bg/index.php?page=snimki и хубави линкове, http://vashetoime.bg/snimki. Първият тип е вреден за вашето индексиране, а вторият тип го подобрява! Платформата Seliton автоматично генерира лесни за индексиране, красиви линкове за вашия онлайн бизнес. Даваме Ви пример с нашия клиент Obag (https://obag.bg/category/207/chasovnitsi.html) Още една изгода от красиви линкове е, че Вашите клиенти ще запомнят електронния Ви адрес по-лесно.
 

Лесно управление на структурата

Структурата на вашия е-магазин е изключително важна както за индексирането Ви, така и за навигацията на Вашите клиенти.Един клиент със сигурност няма да се обърка от един добре подреден уебсайт! Дизайн темите на Seliton са предварително направени с лесна за навигация и оптимизирана за SEO структура, която да направи Вашия магазин подреден и да се индексира с лекота.

 

SEO текстове на 3 нива

Мета таговете отговарят за това как Вашият онлайн бизнес ще се индексира в търсачките. Нашата платформа предлага лесни за употреба мета тагове на 3 нива - meta title (какво ще е наименованието на конкретната Ви страница в търсачката), meta description (какво ще е описанието на Вашето заглавие в търсачките) и keywords (с кои ключови думи потребителите ще намират Вашия уеб-магазин). Вие единствено трябва да напишете красиви текстове, които да се отличават в Google и другите търсачка - пример за това ще дадем с home страницата на Seliton.

Xml карта на сайта

Програмистите на Seliton са интегрирали подредена и лесна за индексиране XML карта на всеки онлайн магазин. В него всички Ваши страници, продукти, категории и др. са подредени с цел максимална оптимизация.
 

Оптимизация на изображения

Изключително важно е Вашият онлайн бизнес да не бъде пренаситен с тежки снимки и банери, които да отвличат прекалено много вниманието от продуктите Ви. Важно е снимките да бъдат компресирани, но и качествени. Нашата платформа автоматично Ви позволява да качвате снимки и банери, които автоматично биват компресирани и оптимизирани.
 

Микроформати

Микроформатите са линии код, които дават информация за съдържанието на Вашия онлайн бизнес и улесняват неговото индексиране. Нашата платформа предлага предварително SEO оптимизирани микроформати, които да направляват Google ботовете да “пълзят” във Вашия уебсайт.
Освен вече споменатите изработки, Seliton предлага още десетки услуги за SEO оптимизация за онлайн магазин като open graph протокол, rich snippets и много други.

 

Направете семантичен анализ на нишата


 

Когато разписвате описания за Вашите продукти и категории е изключително важно за SEO оптимизация да използвате правилните ключови думи Вашите продукти да бъдат индексирани на първа страница в търсачките. Можете да разберете кои ключови думи да използвате чрез:

 • Инструменти като Google keyword planner - препоръчваме да не използвате най-често употребяваните ключови думи. Ако продавате обувки и за оптимизация използвате “обувки” едва ли ще подобрите индексирането си осезаемо;
 • Да разгледате кои ключови думи използват вашите конкуренти - в този случай обаче отново, ако те имат по-голям трафик от Вас, няма да подобрите оптимизацията си достатъчно;
 • Когато използвате ключови думи е важно и да не пренаситите страницата си с тях, като е препоръчително да използвате една ключова дума в 2,5-3% от текста на конкретната страница.

Тайното оръжие при семантиката е “long-tail keywords” или онези специфични изрази, които клиентите търсят. Пример за такъв вид нишов израз, ако продавате дрехи, е “якета за зимата” или пък “високи кецове за лятото”. Този тип ключови думи отнемат малко повече проучване, но пък резултатите с тях са в пъти по-добри!
 

Развивайте блог

Наличието на активен блог Ви позволява да генерирате повече органичен трафик към Вашия онлайн магазин, тъй като по този начин Вие:

 • Подобрявате Вашето SEO, благодарение на факта, че публикувате статии, които не само показват активност в сайта Ви, но също могат да съдържат важни ключови думи;
 • Вашите клиенти получават причина да споделят съдържанието Ви в социалните мрежи, като по този начин насочват внимание към е-магазина Ви;
 • Блогът Ви дава възможност да добавяте анкор линкове към продуктови страници.
   

Събирайте линкове за вашата линк маса


 

Link building или казано на български е процесът на това да събирате външни линкове, които водят към Вашия електронен магазин. Линкът е начин потребителите да бъдат препратени към Вашия сайт. Когато други сайтове имат в тях линк към Вашия онлайн бизнес, това спомага за Вашата оптимизация и придава повече авторитет и сигурност на Вашия е-магазин, “издигайки” го в очите на Google и другите търсачки.

Препоръчително е линковете да бъдат от външни източници, като тези от собствения Ви блог няма да имат същата тежест.
 

Защо Seliton е SEO Friendly?

Да обобщим:

 • Имате предварително изготвена техническа SEO оптимизация за Вашия онлайн бизнес;
 • В административния панел на Вашия електронен бизнес има лесни за употреба и попълване полета, които с малко проучване да попълните и да получите отлични резултати;
 • Всички Seliton е-магазини имат лесна за навигация структура, която е и лесна за индексиране.

Имайки предвид и достъпа до най-модерните и ефикасни маркетинг инструменти, които ние предлагаме, Вашият онлайн бизнес има всички нужни условия да разцъфне и да стигнете върха на Вашия търговски сегмент!
 

Онлайн магазин от SELITON