Какво трябва да знаем за регистрацията на онлайн магазин в НАП?

Дата: 27 Юли 2020

Онлайн магазинът е важна стъпка за всеки търговец и развитието на бизнеса му - било то за някой, който иска да продава чрез онлайн бизнес като хоби или утвърден бизнесмен, готов да направи следващата стъпка. Какво е важно да знаем за това как се прави регистрация на бизнеса ни в НАП?
 

Първи стъпки

Преди да започнете процеса за регистрация в НАП е важно да сте наясно кои онлайн магазини подлежат на регистрация по Наредба Н-18.
 

Това значи, че не всички онлайн магазини подлежат на регистрация?

Всички онлайн търговци, които получават плащане чрез наложен платеж, Борика, кредитни и дебитни карти, ePay или каквото и да е друга платежна система трябва да направят регистрация на бизнеса си в НАП.
 

Изключение правят единствено търговците, които приемат плащания в онлайн бизнеса си единствено по банков път или чрез ППП (Пощенски Паричен Превод). Тези търговци продължават да са освободени от използването на СУПТО Софтуер, който има регистрация и одобрение от НАП. Ако обаче електронният Ви магазин има физически обект, в който се използва какъвто и да е касов апарат или се издава касов бон, изключението не важи за Вас и Вие също подлежите на регистрация в НАП.
 

Какви мерки предприеха търговците, които имат офлайн бизнес, но все пак искат да продължат по старому? Част от тях регистрират отделно юридическо лице, на което прехвърлят своя онлайн бизнес За повече подробности по този вариант е добре да попитате Вашите счетоводители.


 

Важно е да имате предвид, че дори всички продажби във вашия е-магазин да се извършват по банков път или чрез ППП, ако фирмата Ви издаде дори една, осъществена с касов апарат, то тя ще подлежи на новата регулация.
 

ВАЖНО! Чл. 52н. Лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин, са длъжни да съхраняват в сроковете по чл.38, ал. 1 от ДОПК създаваната чрез софтуера на електронния магазин информация (текуща база данни и архивни копия на базата данни) и при поискване от органите по приходите да осигурят достъп до нея с възможност за експорт и копиране на данни.“
 

Какво е ППП?

За да използвате платежната услуга Пощенски Паричен Превод (ППП) Вие трябва да имате допълнително сключен договор с куриерска фирма за приемане на финанси от наложен платеж чрез пощенски паричен превод. Някои от българските куриерски фирми, които предлагат ППП са Спиди и Еконт, с които платформата Seliton има интеграция!
 

В договора сключен в куриера трябва да е обособено, че:

 • За направеното плащане от вашия клиент куриерът издава разписка за ППП на стойността на дължимата сума;
 • Тази разписка е признат от закона документ, която ви освобождава от задължението да издадете касов бон, тъй като разписката служи като касова бележка;
 • Разписката се дава на клиента, след като заплати в брой на куриера. Подателят пък получава екземпляр от нея;
 • Сумата, събрана от куриера от клиентите Ви в последствие се превежда по вашата банкова сметка.

Препоръчително е да издавате фактури дори и на физически лица при завършени поръчки с ППП. Това улеснява евентуални връщания на пари на клиента, в случай на върнат продукт или рекламация.


 

Важно е да знаете, че когато се извършва плащане чрез ППП има изискване да предоставяте на клиентите си в електронен или хартиен вид документ, който съдържа най-малко следната информация:

 • Наименование на юридическото лице/физическото лице и адрес за кореспонденция;
 • ЕИК или БУЛСТАТ – за фирмите; ЕГН за физическите лица, ЛНЧ – за чуждестранните физически лица, служебен номер от НАП – в другите случаи;
 • Наименованието на стоката или услугата:

Група А: за стоки и услуги, продажбите на които са освободени от облагане с данък, за стоки и услуги, продажбите на които се облагат с 0% ДДС, както и за продажби, за които не се начислява ДДС;

Група Б: за стоки и услуги, продажбите на които се облагат с 20% ДДС;

Група В: за продажби на течни горива чрез измервателни средства за разход на течни горива;

Група Г: за стоки и услуги, продажбите на които се облагат с 9% ДДС.

 • Код на данъчна група;
 • Количество и стойност по видове закупени стоки или услуги;
 • Обща сума за плащане и начин/и на плащане. 

Как да регистрирате Вашия онлайн магазин в НАП

За регистрация на своя онлайн бизнес, търговецът трябва да подаде следната информация за неговия електронен магазин:

 1. Наименование;
 2. Наименование на домейна;
 3. Информация за лицето, извършващо продажби;
 4. Чрез кои канал те се извършват;
 5. Вид на продаваните стоки/услуги – по номенклатура;
 6. Начало на работа на електронния бизнес– дата;
 7. Прекратяване на работата на електронния бизнес – дата;
 8. Дата на подаване на информация в НАП.
   

Можете да видите и по-подробно обяснение точно как да подадете нужната информация за регистрация в страницата за Приложение 33 на Селитон!
 

Можете да регистрирате магазина си единствено по електронен път и при това с електронен подпис, издаден конкретно на собственика на фирмата.
 

Регистрацията в НАП може да се подаде тук чрез новата електронна услуга на Агенцията по Приходите.
 

При промяна на данните или преустановяване на дейността на Вашия онлайн магазин се подава декларация в НАП в 7-дневен срок.


 

Запознайте се със СУПТО Софтуера на Seliton

СУПТО е всеки софтуер или модул от софтуер, който е предназначен и се използва за обработване на информация за продажби на услуги или стоки в търговски обект, за които се изисква издаването на фискален бон.
 

Seliton разработи първия одобрен от НАП СУПТО Софтуер за онлайн магазини!
 

След като вече закупите СУПТО Софтуер, как той да получи регистрация в НАП? Макар и процесът да е сложен, нашият екип от специалисти е опростил Приложение 32 и е тук да помогне на търговците с попълването на десетките му точки!
 

След попълването на тази информация, Вашият онлайн уеб сайт и СУПТО Софтуер са успешно декларирани и бизнесът Ви е готов да разцъфне.
 

 

Онлайн магазин от SELITON