Всичко, което трябва да знаете за хостинга

Дата: 17 Сеп 2020

Уеб хостингът е услуга, която е жизненоважна за съществуването и функционирането на всички онлайн магазини, както и уеб сайтове. За да бъде вашият уеб сайт достъпен 24 часа, 365 дни в годината той трябва да бъде инсталиран в специален компютър, който е постоянно включен и с постоянен достъп до интернет. По този начин вашият домейн е достъпен за всеки онлайн потребител по всяко време от всяка точка на Света.
 

В този компютър трябва да бъдат инсталирани и конкретен набор от програми, които да “обслужват” и “поддържат” Вашия уеб сайт, по този начин превръщайки компютъра в “Уеб сървър”. Част от дейността на платформи като SELITON е свързана именно с инсталирането и поддръжката на тази услуга - “уеб хостинг”, макар и нашата платформа да предлага още стотици други услуги и функционалности.


 

Какво са хостинг и домейн и защо Ви трябват


Домейн

За да може Вашият сайт да бъде достъпен за дигиталните потребители той трябва да има както хостинг план, така и домейн. Обяснено накратко, домейнът е адресът, който пишете в браузъра си за да получите достъп до определен сайт (например seliton.bg). Това може да бъде наречено “името” на Вашия е-магазин, когато става дума за намирането му в браузърите и търсачките.
 

При избора на домейн име имате избор от няколко разширения, които да използвате за него (.bg, .com, .net и други). У нас най-популярните разширения са .bg и .com, тъй като те са най-лесно разпознаваеми за българския потребител и силно препоръчваме да изберете такъв тип разширение, когато избирате името на домейна си.
 

Seliton предлага услуга, в която Вие избирате домейн име и стига то да е свободно, ние го резервираме и поддържаме за Вас.


 

Хостинг

Обобщено, това е дисковото пространство, в което се съхраняват всички файлове на Вашия онлайн бизнес - продукти, изображения, описания, бекъпи и всички други файлове. В себе си той включва и набор от услуги, чрез които да можете да управлявате присъствието си в интернет мрежата, като съществуват различни видове, които ще разгледаме в тази статия.
 

А какви са другите услуги?

Вече споменахме за набора от други услуги освен дисковото пространство. В повечето планове са включени и:

  • Имейл квота;
  • Бекъп архиви;
  • SSL сертификати, които често се закупуват допълнително;
  • Техническа поддръжка.
     

Видове и планове

Нека се върнем към различните разновидности. Има 5 основни вида, от които можете да изберете, като най-често се предлагат два от тях:


Споделен хостинг - най-евтин, но и най-ограничен откъм дисково пространство;

Виртуални сървъри (VPS, Virtual Private Server) - независим мощен уеб сървър, предназначен единствено за употреба от ВаС, като обаче е по-скъп от споделения;

Нает сървър - най-мощният вид, но и най-скъп, предназначен за големи е-магазини и поддържан на самостоятелна физическа машина.
 

Не толкова популярни опции са и облачният и менажирания/неменажирания хостинг.


 

Нека разгледаме ползите от най-използваните видове, с които може да Ви помогне и екипът на Seliton:

Споделен хостинг

Това е най-популярният вид, тъй като е най-лесен за използване и най-достъпен като цена - в случая на нашите годишни софтуерни пакети, споделеното пространство в размер на 15 000 MB е включено в цената им.
 

При него множество сайтове се създават и поддържат в едно и също пространство, като те споделят неговите ресурси, което го прави най-подходящия избор за стартиращи и малки е-магазини.
 

Ако Вашият уеб сайт обаче надвишава зададеното споделено пространство, магазинът Ви може да започне да има проблеми и да бави при зареждането и добавянето на нови файлове (продукти, изображения и др.) и в такъв случай е време да помислите за Виртуален сървър.
 

Виртуални сървъри

Виртуалният сървър (VPS, Virtual Private Server) е софтуерна емулация на нает сървър. Той работи като няколко VPS-а се създават на една много мощна физическа машина посредством специален софтуер. Основното им предимство е, че се управляват независимо от останалите VPS-и. Това ги прави идеални за средни по размер онлайн бизнеси.


Seliton предлага разнообразие от планове за VPS
 

Има 2 вида VPS - Менажирани и неменажирани, като Seliton предлага така наречените менажирани. Тоест за разлика от неменажираните ние Ви предоставяме и:

  • Имейл квота, в която да съхранявате имейл данни;
  • Бекъп и възстановяване на данни;
  • Техническа поддръжка 5 дни в седмицата.


Наети сървъри

Наетите сървъри (Dedicated Hosting) са най-мощния вид, като при тях Вашият сайт е хостван самостоятелно на оптимизирана физическа машина. Поради тази причина това е и най-скъпият Вид, тъй като Вие трябва да покривате всички разходи по работата върху него и физическата му поддръжка. Dedicated hosting е най-добре оптимизиран за големите е-магазини, както и за бизнесмените, които искат да имат няколко онлайн бизнеса.
 

Защо Ви трябва уеб хостинг

Освен че имате нужда от конкретно дисково пространство, в което да “съхранявате” Вашия онлайн магазин, допълнителните услуги на закупения уеб хостинг Ви дават готово решение. Освен това, ще можете да се възползвате и от опита на компанията, която Ви предлага услугата, като в повечето случаи тя се грижи и за нейната поддръжка.


 

Какво Ви предлага Seliton

Seliton Ви дава готово решение за онлайн магазин, като в това число е включен и хостингът на Вашия е-бизнес.
 

Нашите месечни и годишни софтуерни пакети включват споделен хостинг, като за годишните пакети това пространство е до 15 000 MB, а за месечните то е по-малко. Ако то не е достатъчно за Вашия онлайн бизнес, ние предлагаме и “VPS”, с който да поддържаме Вашия магазин на виртуално пространство, специално оптимизирано за платформата Seliton. Ако се налага, предлагаме и “Нает сървър”. Чрез нас можете да закупите и домейн за Вашия сайт.
 

Тук можете да видите всички наши софтуерни пакети, а ако имате интерес към VPS, можете да прочетете повече на тази страница.

 

Онлайн магазин от SELITON