Къде и как да рекламираме своя електронен магазин

Дата: 02 Сеп 2010

Знаете ли, че има поне 12 онлайн медийни групи и рекламни мрежи у нас с помощта на които може да стигнете до вашия целеви пазар. Реклама на клик или на импресия е най-подходяща за вашия онлайн магазин? Прочетете статията и вземете информирано решение за вашия онлайн рекламен микс.

Реклама в онлайн медийни групи

Ако предлагате компютри или други ИТ продукти например, можете да потърсите услугите на специализирани медии, като тези от групата на Сага Текнолъджи. Ако предлагате спортни стоки, най-подходящи са водещите сайтове за спортни или лайфстайл новини. Струва си също да се запознаете и с условията на най-големите онлайн медийни групи у нас: Нетинфо.БГ, Инвестор.БГ, Уеб Медия Груп, Дир.БГ, Икономедиа, Дарик и Ем Ес Кей Груп, които обединяват десетки сайтове и покриват основните онлайн аудитории. Отличителното за медийните сайтове е, че най-често реклама при тях се заплаща на импресия. Добра новина е, че напоследък някои портали като Инвестор.бг започнаха да предлагат и по-гъвкавия вариант с цена на клик.

Реклама през популярни рекламни мрежи:

  • Google AdWords - препоръчваме го като чудесен инструмент за онлайн реклама, предлагащ възможно най-голяма аудитория и перфектни възможности за управление и мониторинг на ефекта от вашите инвестиции. Можете да рекламирате както с текстови реклами в рамките на резултатите от популярната търсачка, така и с текстови и банер реклами на други сайтове, показващи реклами от Google. Най-хубавото е, че заплащате на клик и то цена, каквато изберете вие самите;
  • Etarget – мрежа за популяризиране чрез малки текстови реклами плюс малка картинка. Заплаща се по цена на клик, отново каквато вие зададете (минимум 5 ст. на клик);
  • EasyAds – мрежа, предлагаща малки текстови реклами плюс малка картинка. Освен това чрез нея можете да пуснете и банерна реклама;
  • Direct – и тук може да пуснете малки текстови реклами, съчетани с малка картинка. Цената при тази услуга е 10 ст. на клик (без ДДС).

Заплащане на клик или на импресия?

Рекламата с плащане на клик (pay-per-click) е точен измерител на посетителите, идващи на вашия сайт от този на медията. Статистиката показва, че при закупуване на реклама на импресия (т.нар Premium позиции), всъщност вие заплащате от 5 до 20 пъти повече пари за същия брой кликове. Разбира се имиджовата реклама също има значение и всяко присъствие в публичното пространство допринася за начина, по който вашата компания ще остане в съзнанието на потребителите в дългосрочен план. Предвид, че живеем във време, в което парите се движат изключително бавно обаче, не забравяйте следното правило: ако ще плащате за реклама, най-добре се уверете в нейната ефективност и най-вече в способността й да ви донесе продажби. Въз основа на опита ни с премиум позиции и на детайлни статистики, стигнахме до извода, че клиентите са еднакво склонни да купят вашите продукти, независимо дали са дошли от банер на обикновена позиция или такъв на премиум позиция. Струва си също така да се поинтересувате какви други възможности, базирани на pay-per-click, предлагат сайтовете и мрежите, с които преговаряте. В по-развитите рекламни пазари например тази концепция е усъвършенствана и съществуват нейни разновидности, базирани на конкретно действие, например възможност да платите за реклама, само когато някой посетител се регистрира или си купи нещо. Друг вариант е т.нар. „pay-per-call“, при който се заплаща реклама, само при генерирано VoIP обаждане от сайта на медията към вашия телефон за поръчки.

Как да разбера, дали си струва определена реклама?

Ако сте решили да водите активна рекламна кампания в Интернет, е задължително да използвате скрипт (брояч, инструмент) за измерване броя на посетителите на вашия сайт. Важно е също то да ви предлага възможност да различавате отделните източници на посетители към сайта ви – т.е. да знаете, от кои рекламни кампании колко посетители идват. Може би най-добрият избор е Google Analytics – безплатна услуга, зад която стои целият опит на Интернет гиганта Google. Тя може да ви даде ценна информация, под формата на подробни отчети относно вашия онлайн магазин, вашите посетители и степента на успех на вашите рекламни кампании.

Изпозлвайте ефективно средствата на ПР-а?

Комбинацията от рекламата чрез точните медийни канали, съчетана с ПР (Public Relations – Връзки с обществеността) може да се окаже най-мощното оръжие за популяризиране на вашите продукти или услуги. Използвайте всяка възможност, да генерирате новини за вашия онлайн магазин, за новите продуктови линии в него, новите функционалности или партньори. Създавайте интересни новини, а не просто рекламни послания. Търсете информацията, която може да бъде използвана от журналистите, изпратете им я и бъдете винаги готови да им предоставите допълнителни данни или изказване, което да направи статията им по-интересна. В крайна сметка усилията ви могат да бъдат възнаградени с появата на вашата компания в журналистически материали, новини и статии, което може да допринесе много за популяризирането на продуктите ви.

Използвайте любопитството във ваша полза

Когато преди няколко години се появиха първите слухове, че Apple ще пуска на пазара свой мобилен телефон, компанията така и не потвърди или отрече тази информация. Ако беше разпространила официално изявление, тя вероятно щеше да се влее в редиците на десетките разработчици, планиращи анонсирането на нови апарати. Вместо това Стив Джобс просто замълча, оставяйки любопитството на потребители и журналисти да работи изцяло в негова полза. Е, вашата компания вероятно няма известността на Apple, но винаги си струва да накарате фантазията на потребителите да работи във ваша полза. Не разкривайте всички подробности за бъдещите си продукти и продуктови линии и ако успеете да използвате този инструмент премерено, не е изключено интересът към сайта ви да нарастне многократно. Съществуват разбира се още много ефективни методи за реклама в Интернет – от организирането на конкурси и игри с награди, през поддържането на корпоративни блогове или реклами, вградени в онлайн игри (in game advertising). В настоящата статия разбира се не можем да опишем всички възможности, но се надяваме, че сме провокирали вашата собствена креативност и сме спомогнали, сами да откриете инструментите, които ще са най-полезни за популяризирането на вашия собствен онлайн магазин.

Онлайн магазин от SELITON