Онлайн плащания в Summer Cart - начини, виртуални ПОС терминали, лица за контакт в банки

Дата: 08 Авг 2010

Начини за приемане на плащания в онлайн магазинС кои системи и банки в България може да работите за да приемате пари онлайн? Сега ще изброим всички изпробвани от нас 12 (!) варианта, а при наличието на нова информация ще актуализираме този списък. Всички изброени начини на приемане на плащания се поддържат от Summer Cart. Заредете се с търпение, списъкът е дълъг:

Epay.bg

Чрез българските платформи за електронни разплащания ePay.bg и eBG.bg могат да се приемат плащания от дебитни и кредитни карти, като между системата и картовия оператор БОРИКА има непрекъсната онлайн връзка и всяка заявена транзакция се проверява и оторизира в реално време от системата на БОРИКА. Тоест използването на тези системи е своеобразна гаранция за потребителите, тъй като регистрацията на търговците в тях означава, че те отговарят на изискванията на картовите оператори. Ако ви интересува, разгледайте темата за процедурите в ePay.bg касещи търговците с онлайн магазини. През последните години има сериозен ръст в броя и обема на транзакциите, обработвани чрез тези платформи. Според данни на ePay.bg през 2008 г. е отчетено увеличение от 65% на електронните разплащания чрез системата, като са извършени 101 815 плащания за покупки от електронен магазин с карти, които са на стойност над 4,25 млн. лв.

еБорика (Електронната Борика):

Райфайзенбанк, ЦКБ, Булбанк

Онлайн разплащания с кредитни и дебитни карти с логото на Борика се осъществяват и посредством платформата еБорика. Със системата еБорика може да работите, ако сключите договор за виртуален ПОС терминал с една от трите банки поддържащи еБорика:

 • Райфайзенбанк Ето тук в уебсайта на Райфайзенбанк има информация за техния виртуален ПОС терминал. Там има и контактна информация, но може и да се свържете със специалиста, който отговаря за терминалите директно:
  Георги Хайдутов Старши специалист, АТМ и POS терминали Отдел банкови карти тел: 02 / 86 10 567 Georgi.HAIDUTOV@raiffeisen.bg
 • Централна Кооперативна Банка В сайта на ЦКБ има конкретна страница където може да разберете каква е процедурата за активиране на виртуален ПОС терминал при тях. Централна кооперативна банка дори имат и онлайн заявка за търговците с онлайн магазини.
  Иван Хараланов Дирекция "Индивидуално Банкиране" тел: (02) 9266 618 ivan.haralanov@ccbank.bg
 • УниКредит Булбанк На сайта на Булбанк няма информация, затова може да се свържете с тях по следния начин:
  Борис Станчев - Boris.Stanchev@UniCreditGroup.bg Старши Мениджър Отдел Картови Операции тел: (02) 923 2460 CardAcquiringSection@UniCreditGroup.BG

ДСК Директ

Банка ДСК предлага Виртуални Терминали и тази дейност е доста развита - имат списък с над 50 търговци ползващи виртуален ПОС терминал от ДСК. Друго интересно е, че предлагат четири различни пакета, където при по-висока месечна такса може да получите по-ниски транзакционни разходи. Вижте тук актуална към 30 Юли 2010 оферта от ДСК: Тарифи на ДСК за Виртуален ПОС.

Лидия Соколова Ръководител отдел АТМ и ПОС терминални устройства Дирекция "Банкови карти и е-банкиране" тел: 02 / 93 91 527 мобилен: 0889 90 22 29 Lidiya.Sokolova@dskbank.bg

Виртуалният терминал на ПИБ

За информация относно виртуалните ПОС терминали на Първа инвестиционна банка може да се свържете с техния отдел „Продажби“:

Надя Владимирова – vnadia@fibank.bg, 02 / 817-16-85 Милена Миланова – mmilena@fibank.bg, 02 / 817-16-87

Виртуалният терминал на ОББ

На сайта на Обединена Българска Банка има информация за услугата Виртуален ПОС терминал от ОББ. Тъй като на сайта няма контактна информация, ето я от нас:

Любомира Ал.Денкинска специалист "Системно осигуряване и информационна сигурност" Отдел "Развитие и поддръжка на картови системи" Дирекция "Информационни технологии" aleksandrova_l@ubb.bg тел.:(+359 2) 811 3466

Транскарт

Транскарт разполагат със система за приемане на плащания онлайн, но няма информация за това на сайта им. Затова ето ви лице за контакт:

Виктор Атанасов ИТ директор Бул. Черни връх 43 София 1407 victor.atanassov@transcard.bg тел.: (+359 2) 8069 116 моб.: (+359) 88 9690 116

Easypay

Чрез Easypay може да приемате плащания от вашите клиенти подобно на пощенски превод, с разликата че парите са достъпни веднага след плащането. Ето как работи:

 1. Клиентът прави поръчка във вашия онлайн магазин и получава код и сума, която да плати.
 2. Клиентът отива в най-близкия офис на Easypay (такива има 1529) и заплаща сумата.
 3. Summer Cart автоматично разпознава, че плащането е извършено и ви известява.
 4. Вие изпращате стоката на клиента и си получавате парите от Easypay.

PayPal, 2Checkout, Moneybookers

За получаване на плащания от кредитни карти Visa и MasterCard могат да се използват и международните системи за електронни разплащания. Системите PayPal, 2Checkout и Moneybookers работят с български търговци и се ползват с голямо доверие сред потребителите по цял свят. Обърнете внимание, че дори да имате регистрация в някоя от тези системи като краен потребител (т.е. вие сте плащали пари в други сайтове) във връзка с вашия собствен онлайн магазин ще ви бъде необходимо да се регистрирате като търговец (online merchant) и да минете одобрение. PayPal е една от най-широко разпространените и сигурни системи в света с над 150 млн. потребители от 190 страни и региони. Добрата новина за търговците е, че за да започнат работа със системата, не трябва да заплащат никакви такси. При Moneybookers също няма първоначални или месечни такси, а се поддържат и разплащания в български лева. 2Checkout пък е платформа, предназначена специално за търговци, които искат да получават плащания чрез кредитни карти. Таксите са малко по-високи, но пък може да стартирате много по-лесно. За 2008 г. чрез тази система са обслужени повече от 2,6 млн. купувачи, като продажбите са били на стойност над 213 млн. долара.

Онлайн магазин от SELITON